Formarea profesională este un proces continuu de învățare, prin care îți dezvolți cunoștințele și aria de pregătire într-un anumit domeniu.
Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajuta să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.
Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.
5. Formarea profesională se poate realiza prin:
1. Participarea la cursuri organizate de către angajator;
2. Participarea la cursuri organizate de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate;
3. Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă;
4. Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate;
5. Ucenicie organizată la locul de muncă;
6. Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat;
Formarea profesională are ca obiectiv principal îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe.
Programele au scopul de a oferi posibilitatea angajaților de a-și îmbunătăți competențele profesionale.
Iată câteva dintre obiectivele principale:
Dobândirea de cunoștințe avansate.
Invățământ obligatoriu la momentul absolvirii |
Dacă ar fi să ne gândim la un cuvânt prin care să definim piața muncii, cred că printre primele care ne-ar veni în minte ar fi dinamică.
Dacă piața locurilor de muncă este dominată de schimbare, înseamnă că și noi trebuie să ne adaptăm.
Pregătirea din școală, studiile, educația și cursurile pe care le facem sunt importante. Ele sunt cele care la început de drum în viață ne ghidează către o anumită cale.
În societatea actuală se pune tot mai mult accent pe învăţarea continuă, văzută ca o formă de dezvoltare şi perfecţionare permanentă.
Succesul în carieră reprezintă obiectivul multora dintre noi. O persoană ce urmărește să aibă succes are nevoie de numeroase abilităţi pentru a reuși să se dezvolte.
Fără dorința de a învăța și de a ne specializa în domeniile care ne pasionează, riscăm să stagnăm la un nivel inferior.
De aceea, formarea profesională trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre permanente.
Drepturile și obligațiile care trebuie respectate de ambele părți sunt reglementate prin Codul Muncii:
Programele de formare profesională aduc avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori:
din punct de vedere al angajatorului, acesta va avea în echipă oameni mai performanți, capabili să aducă un plus de valoare în companie.
Din punct de vedere al finalităţii acestui proces, nu există nici o diferenţă. Certificatele obţinute (atât în urma unui curs de calificare sau a unui curs de iniţiere / perfecţionare şi cele de competenţe profesionale) sunt echivalente. Diferenţa esenţială este că prin procesul de evaluare şi certificare competenţele sunt demonstrate / certificate, în timp ce, prin formarea profesională acestea sunt formate. Pe scurt, formarea profesională se adresează persoanelor care vor să înveţe o meserie, în timp ce evaluarea competenţelor se adresează acelor persoane care au deja experienţă în muncă şi urmăresc, în principal, obţinerea unui certificat care să le ateste competenţele.
DA. Pentru a obţine certificatul de competenţe profesionale este nevoie doar de cunoaşterea meseriei pentru care se doreşte certificarea.
Este suficientă cunoaşterea meseriei pentru care se doreşte evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale. Nu este neapărat necesar să se lucreze în domeniu la momentul evaluării, dar este necesară experienţă anterioară în domeniul respectiv.
DA. Certificatul de competenţe profesionale este recunoscut atăt în Romănia căt şi în toate statele membre ale Uniunii Europene. Este posibil ca anumite state să solicite şi apostilarea certificatului, precum şi traducerea acestuia în limba oficială a statului unde acesta este utilizat.
1.Agent de securitate
2.Lucrător comercial
3.Patiser
4.Frizer
5.Peisagist - floricultor
6.Operator introducere, validare şi prelucrare date
7.Competenţe antreprenoriale
Cursurile de formare profesională din cadrul proiectului ,,STAR’’ - Sprijin pentru Tineri Activi și Responsabili în Regiunea Sud-Est, POCU/991/1/3/154699, este gratuit și reprezintă o oportunitate pentru tinerii NEETs care își doresc să se dezvolte pe plan personal și profesional
nu sunt înscrise într-o altă formă de educaţie.
Cursurile se organizează în judeţele Galaţi, Brăila şi Buzău, în localităţile din mediul urban şi rural.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
© Proiect STAR. Realizat de OneTouch Advertising.